Urban Geophone Array Nawarkeun Tampilan Anyar di Basin Los Angeles

1 Agustus 2018 – Ngagunakeun rangkéan géofon ukuran kopi-tiasa dikintunkeun sakitar sabulan di kebon kebon, lapangan golf sareng taman umum, panaliti ngempelkeun cekap data kanggo ngamungkinkeun aranjeunna pikeun map jero sareng bentuk baskom sédimén San Gabriel sareng San Bernardino tina Los Angeles, California.

Ahli seismologis mikirkeun cekungan sédimén ieu tiasa nimpa hiji "gelombang" pikeun museurkeun sareng ngajebak tanaga tina gempa bumi di San Andreas Fault kidul, janten ngartos strukturna penting pikeun ngabantosan kumaha ogé aranjeunna tiasa nyalurkeun énergi tina gempa sapertos ka kota Los Angeles .

Tim panilitian, anu dipimpin ku Patricia Persaud ti Louisiana State University sareng Robert Clayton ti California Institute of Technology, sanggup memetakan dua cekungan kalayan langkung jéntré tibatan studi anu saacanna, numutkeun laporan na dina Séismeu Panilitian Séismologi. Aranjeunna nunjukkeun yén baskom San Gabriel langkung jero tibatan baskom San Bernardino sareng baskom San Bernardino ngagaduhan bentuk anu henteu teratur. Persaud sareng kolega ogé mendakan tanda-tanda offset jero dina lapisan kerak bumi anu tiasa dikaitkeun sareng dua kalepatan — kasalahan Red Hill sareng Raymond — anu sateuacanna dipetakeun di daérah caket dieu di permukaan.

Patricia Persaud sareng Mackenzie Wooten, sarjana CalTech, nyebarkeun simpul di buruan payuneun tempat tinggal Los Angeles. / Patricia Persaud

"Ayeuna teuing dini nyarioskeun kumaha hasil kami bakal ngarobih kumaha urang mikirkeun kamampuan baskom ieu pikeun nyalurkeun énergi gempa," saur Persaud. "Nanging, urang ngumpulkeun langkung seueur data di daérah anu bakal dianggo pikeun nyaring struktur baskom."

Géofon mangrupikeun instrumen anu ngarobih laju gerak taneuh kana voltase anu tiasa dianggo pikeun nangtoskeun géométri struktur handapeun permukaan bumi. Visualisasikeun detil struktur baskom sédimén meryogikeun sajumlah ageung stasiun seismik anu jarakna caket dina raraga néwak parobihan penting dina gurat saterusna ngalangkungan cekungan. Asép geophone nawiskeun cara anu murah sareng layak pikeun ngumpulkeun data ieu di daérah perkotaan anu padet pendudukna, dibandingkeun komplikasi sareng biaya nyebarkeun seismometers broadband, nyatakeun Persaud.

Masing-masing tina 202 simpul anu dikintunkeun dina pangajian, dina tilu garis anu ngalangkungan baskom kalér, sakitar ukuran tina kaléng kopi. "Éta beuratna kira genep pon sareng gaduh logger data, batré sareng recorder sadayana dina hiji wadah," jelas Persaud. "Pikeun nempatkeun aranjeunna dina taneuh urang ngagali liang alit anu bakal ngamungkinkeun simpul ditutupan ku sakitar dua inci taneuh pas aranjeunna dipelak pageuh. Kaseueuran warga daérah Los Angeles nyarios ka kami pikeun nempatkeun dimana-mana waé anu dipikahoyong, malahan aya anu ngabantosan urang ngali liang; janten kami milih situs di buruan na sareng sakitar lima menit kami ngagaduhan titik dina tempat sareng rékaman. "

Dina kaseueuran kasus, pamilik perumahan "resep pisan sareng akomodatif" nalika diajar ayeuna, saur Persaud. "Anu matak nyaéta nalika urang ngagaduhan réspon anu positip éta saharita. Warga Los Angeles sadar pisan kana bahaya bahaya gempa di daérah ieu, sareng sering panasaran kana studi urang sareng simpulna, sareng aranjeunna hoyong terang langkung seueur. Sababaraha nawiskeun pikeun nyebarkeun berita ngeunaan studi kami liwat média sosial sareng ngadorong babaturan sareng tatangga pikeun ilubiung ogé. "

Simpul ngumpulkeun data teras-terasan salami 35 dinten. Dina waktos ieu, aranjeunna mendeteksi gerak taneuh ti skala 6 sareng gempa bumi anu langkung ageung anu lumangsung rébuan kilométer ti Los Angeles. Data gelombang gelombang gempa tina gempa bumi teleseismic ieu tiasa dianggo sareng metode anu disebat teknik fungsi panarima pikeun peta kandel kerak sareng struktur kerak deet handapeun stasiun gempa. Fungsi panarima anu diitung tina susunan nodal sami sareng anu diitung tina data broadband, panaliti nyimpulkeun, tapi susunan nodal nawiskeun résolusi langkung luhur pikeun struktur kerak sapertos wates antara kerak bumi sareng mantel sareng antar antar sédimén sareng basement batu peuntas baskom.

Usum panas ieu, tim panaliti deui di California nempatkeun titik "sapanjang garis anyar anu dimaksad pikeun ngeusian sagala daérah anu panginten aya parobihan bentuk baskom," saur Persaud. "Kami nembé nyebarkeun tilu propil énggal teras bakal nyusun hasilna tina sadaya propil kami pikeun ngahasilkeun modél struktural anu diperbarui pikeun baskom."


Waktos Post: Sep-02-2020